mijn blog

mijn blog

Over het blog

In dit blog vertel ik meer over mijn planten. Daarnaast meld ik hier nieuws over mijn website. Naast recent fotowerk plaats ik daar zwart/wit werk dat ik momenteel nog aan het digitaliseren ben. Op www.wimmanders.nl kun je kennismaken met mijn fotowerk

Ceropegia sp. is Ceropegia bulbosa

AsclepiadaceaePosted by wim manders Mon, May 21, 2012 14:37:56

Vorig jaar heb ik bij Specks een Ceropegia gekocht onder de naam Ceropegia sp. met als toevoeging dat deze plant kwam uit Tanzania. De plant heeft een aardig knol en begon weldra te bloeien. Ook nu staat de plant weer in bloei en meer en meer wordt duidelijk dat het gaat om Ceropegia bulbosa Roxb.
Het verspreidingsgebied van deze soort is groot: Bangladesh; Ethiopië; India: Andhra Pradesh; Punjab; Rajasthan; Cuddalore Province, Dharmapuri Province, Kan-cheepuram Province, Madurai Province, Salem Province, Thiruvallur Province, Tiruvannamalai Province, Viluppuram Province / Tamil Nadu; Uttar Pradesh; Kenya: Nyanza Province; Oman: Dhofar Province; Pakistan: Punjab Province; Saudi Arabië; Somalië; Tanzania; Yemen: Al Mahrah Province.
Het mag duidelijk zijn dat met zo'n groot verspreidingsgebied de plant sterk varieert; vandaar dat ik enige tijd geaarzeld mijn exemplaar te identificeren als Ceropegia bulbosa. Om een beeld te krijgen van de variatie in deze soort is een blik op de website van Cok en Ine Grootscholten (http://www.succulenta-kwekerij.nl) voldoende. Met vermeerderen van deze soort heb ik nog geen ervaring. Wel heb ik begrepen dat in India onderzoek is gedaan naar vermeerdering d.m.v. in vitro vermeerdering (http://tai2.ntu.edu.tw/taiwania/pdf/tai.2003.48.2.106.pdf)

  • Comments(0)//blog.wimmanders.nl/#post21